joi, 30 octombrie 2008

Ion Druţă - umanism şi contemporaneitate


Omagiu prozatorului

ION DRUŢĂ s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodişte, raionul Donduşeni. Prima sa carte de schiţe şi nuvele cu titlul “La noi în sat” a apărut în anul 1953. Cu romanele originale "Frunze de dor", "Povara bunătăţii noastre", "Clopotniţa", "Horodişte", "Biserica Albă"; dramele: "Casa Mare", "Doina", "Păsările tinereţii noastre", "Sfânta sfintelor", "Apostolul Pavel" şi altele, scriitorul a cules laurii care i-au deschis drumul în Literatura Universală.

Este preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deţine titlul de Scriitor al Poporului, este laureat a două Premii de Stat ale Moldovei (1967, 2008), membru de onoare al Academiei Române (1990), membru titular al AŞM (1992), deţine Premiul pentru Creativitate, decernat de către Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (2008).

* * *

Simpozionul internaţional cu genericul "Ion Druţă - umanism şi contemporaneitate" s-a desfăşurat la mijlocul lunii octombrie la Chişinău şi a fost organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Filologie al AŞM şi Uniunea Oamenilor de Teatru din republică, acţiune din programul «Anul lui Ion Druţă», declarat de Parlamentul RM. La manifestarea consacrată jubileului de 80 de ani a celebrului prozator au participat reprezentanţi ai guvernului, ai comunităţii ştiinţifice de la Chişinău şi oaspeţi de peste hotare.

La deschiderea simpozionului, elevii Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru copii dotaţi, au prezentat o montare teatralizată, recitând fragmente din creaţiile omagiatului: "Doina", "Horia" şi "Horodişte".

A urmat apoi o serie de referate, aparţinând unor cercetători notorii din Republica Moldova, România şi Letonia. În luările de cuvânt vorbitorii au menţionat faptul că Ion Druţă s-a evidenţiat prin operele sale, care poartă o înaltă ţinută artistică, civică şi patriotică, contribuind substanţial la dezvoltarea literaturii şi dramaturgiei naţionale contemporane, la trezirea şi afirmarea conştiinţei naţionale, la obţinerea şi consolidarea independenţei republicii noastre, la educarea patriotică şi la cultivarea dragostei faţă de neam şi de trecutul istoric, la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional. Creaţia epică şi dramatică a maestrului a fost tradusă în mai multe limbi ale lumii. În prezent piesele lui Ion Druţă sunt jucate pe scenele mai multor teatre de pe mapamond. Opera lui a fost şi continuă să ramână unul din principalii mesageri spirituali ai poporului nostru pe toate meridianele lumii.

În cuvântarea sa acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a accentuat că opera lui Druţă este un tezaur al contemporaneităţii, care nu-şi va pierde actualitatea nici pentru viitoarele generaţii.

Criticul literar Theodor Codreanu din România a menţionat că alături de marii povestitori moldoveni Ion Neculce, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, se înscrie şi contemporanul nostru Ion Druţă.

Actorul şi regizorul Ion Ungureanu, ex Ministrul Culturii şi Cultelor, vorbind despre personalitatea vizată, a amintit că sărbătoritul prin anii 70 i-a dăruit o carte cu autograf, şi acel autograf era scris cu litere latine, că pe atunci nu oricine îndrăznea să le utilizeze, deoarece era persecutat de autorităţi, fapt ce ne demonstrează despre verticalitatea scriitorului, omagiat astăzi.

La simpozion a fost lansat volumul "Fenomenul artistic Ion Druţă" din colecţia «Academica», coordonator - acad. Mihail Dolgan. Este o monografie colectivă de autori – circa o sută la număr şi reprezintă un volum fundamental (756 pag.) ce inserează studii şi articole despre viaţa şi creaţia octogenarului, volum care a fost înmânat fiecărui invitat la această manifestare.

În semn de recunoştinţă pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea artei literare şi dramatice, prozatorului academician Ion Druţă i-a fost înmânată distincţia „Premiul pentru Creativitate” - Medalia de Aur a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI). Maestrul Druţă este a treia persoană din republică, după poetul Grigore Vieru şi compozitorul Eugen Doga, care anul trecut au fost apreciaţi cu aceeaşi distincţie internaţională.

În programul de omagiere a scriitorului au derulat şi alte acţiuni, printre care: punerea temeliei Muzeului Naţional "Casa Mare" la Soroca, serata de creaţie "Nunta melodiilor", care a avut loc zilele acestea la Palatul Naţional, montarea la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi a spectacolului "Clopotniţa", lansarea bibliografiei "Academicianul Ion Druţă" (circa 6000 de referinţe), editarea la Bucureşti a celei mai recente opere druţiene "Maria Cantemir - ultima dragoste a lui Petru cel Mare", inaugurarea site-ului www.druta.asm.md ş.a.


Imagini la http://ro.fotoalbum.eu/mCucereavii/a166568/slideshow

Niciun comentariu: