La Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a avut loc o serată de creaţie a poetului Vasile Căpăţână care a împlinit zilele acestea frumoasa vârstă de 65 de ani. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, Centrul Creştin Ortodox „Sf. Teodora de la Sihla” şi primăria comunei Sadova, Călăraşi.
La deschidere, în foaierul Filarmonicii, a fost inaugurată o expoziţie de artă plastică a sărbătoritului, despre care şi-au expus opiniile oaspeţii din Bucureşti Ion Andreiţă şi George Călin, menţionând faptul că poetul Vasile Căpăţână este înzestrat şi cu har de pictor.
După vizionarea expoziţiei, trecând în sală, artista Mariana Bahnaru, moderatoarea manifestării, i-a oferit cuvântul criticului literar Tudor Palladi, care a apreciat valoarea creaţiei, inclusiv a volumului „Iubire născută din iubire” (ISBN 978-973-1867-37-3, editura „Biodova”, Bucureşti, 224 pag.), accentuând faptul că Vasile Căpăţână „vine din adâncuri, din huma străbunilor” şi scrie din iubire faţă de aproapele său. Poetul găseşte hotarul dintre iubire şi durere, iar versul lui naşte armonie eternă în cugete. În viziunea criticului acest poet esenţial şi vertical este aidoma unui cosaş care coseşte de minune în ambele direcţii – de la dreapta la stânga şi de la stânga la dreapta, cu o gamă variată, iar cititorul, lecturându-i versul, îl simte astfel cum s-ar înfrupta de la un fruct, din miez, de la sămânţă.
Mai apoi Irina Curocica, Secreatar al ambasadei Ukrainei în RM, poetul Gheorghe Reabţov, prof. dr. Ion Mărgineanu au citit din versurile sărbătoritului, care au fost traduse în diverse limbi europene, iar Vasile Căpăţână a declamat câteva poezii tălmăcite în rusă de regretatul poet V. Şlionschi.
Vlad Zbârciog, Secretarul Uniunii Scriitorilor din Moldova, l-a felicitat cu un buchet de flori şi o diplomă, menţionând faptul că Vasile Căpăţână a trecut unicul Prutul ca să facă ceva pentru Basarabia şi a venit cu o serie de ediţii ale colecţiei „Ideal”, deocamdată 45 la număr, care nu sunt cu nimic mai prejos, ba uneori chiar la un nivel mai înalt, şi pot concura cu volumele de literatură românească, editate în ţară, afirmând că Dumnealui este un împlinit în mai multe domenii: poezie, pictură, regie, actorie, pedagogie, parapsihologie.
Poetul Vasile Nedelescu, ex-consilier municipal, a vorbit despre aportul deputatului Vasile Căpăţână din anii ”90 la trezirea conştiinţei naţionale întru izbânda dreptăţii noastre, care a contribuit, împreună cu colegii săi, la transferarea monumentului lui Lenin din centrul capitalei, la schimbarea denumirilor de străzi străine nouă, la separarea şcolilor şi grădiniţelor mixte, moldo-ruse etc.
Oaspeţii din ţară, scriitorii Ion Andreiţă, Ioan Barbu şi Vasile Groza, i-au înmânat Dlui Vasile Căpăţână Diploma de merit din partea Uniunii Scriitorilor din România şi invitaţia la Salonul Naţional de Literatură „Rotonda plopilor aprinşi”, ediţia 1 din Râmnicu-Vâlcea, care va avea loc în zilele de 11-14 mai, „drept frăţie de veac şi peste veac”, iar George Călin, preşedintele Societatăţii Culturale “Apollon” din Bucureşti, i-a donat Trofeul Societăţii Culturale “Apollon” pentru contribuţia remarcabilă în dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti în anul 2010 şi câteva zeci de numere ale revistei “Apollon”, ediţie specială, consacrată sărbătoritului.
Rând pe rând pe scenă au evoluat poeţii Nina Josu, Ion Proca, Victor Ladaniuc, actorii Andrei Soţchi, Mihai Iorga, Ion Arachelu, compozitorii Marian Stârcea, Ile Valuţă, Iurie Andronic, interpreţii Daria Radu, Diana şi Veronica Valuţă, Elena Demirdgean, Anişoara Cotovici, Ion şi Eugen Gandrabura, Ion Spătaru, şi Theodor Câpăţână, fiul sărbătoritului, care i-au dedicat poezii şi au interpretat melodii pe versurile jubiliarului.
Apogeul seratei a fost momentul cănd Protoiereul mitrofor Ioan Ciuntu i-a binecuvântat slova, i-a dăruit o icoană cu chipul Maicii Domnului şi o diplomă, în unison cu întreaga sală în picioare, i-au intonat emoţionant tradiţionalul „Mulţi ani trăiască!”
Sărbătoritul a mulţumit mult gazda, coorganizatorii manifestării, partenerii media – Compania de Stat Teleradio Moldova şi Jurnal TV, publicul, prietenii, rudele, soţia, copiii, nepoata Inessa Căpăţână, sosită tocmai de la Alma-Ata, care l-au felicitat cordial cu buchete curcubeice de flori, l-au susţinut cu o vorbă caldă la această serată de creaţie de neuitat.
¤ ¤ ¤
Vasile Căpăţână este absolvent al Universităţii de Stat din Chişinău, Facultatea de Limbi Moderne şi de Artă Teatrală, 1968.
Deputat al Consiliului municipal Chişinău, preşedinte al Comisiei pentru învăţâmânt, ştiinţă, cultură şi culte, 1990-1994.
Absolvent al mai multor şcoli de Parapsihologie.
Deschide la Bucureşti S.C. Biodova Company S.R.L. cu Centrele de sănătate, de Limbi Moderne, de cultură şi editură, 1992.
Deschide prima şcoală de bioterapie şi psihosugestie din România. Primul Preşedinte al Fundaţiei Române de Cultură, bioterapie şi sugestie, 1993.
Debutează cu volumul de versuri „Mărul vieţii”, editura „Literatura artistică”, Chişinău, 1989. Mai apoi apar volumele „Icoana ta”, „Triunghiul iubirii”, „Izvoarele luminii”, „101 poeme”, colecţia „Ideal”.
Preşedinte al Asociaţiei Culturale Române „Ideal”.
Eminent al culturii din Republica Moldova.
Membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din România.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Republica Moldova.
¤ ¤ ¤
Publicăm mai jos poezia lui Vasile Căpăţână din volumul recent lansat
RUGĂ
Mă rog de Tine... Grigore Vieru
(Muzică: Marian Stârcea)
Mă rog de Tine, Doamne,
Iubirea ca să vină
Prin primăveri şi toamne
Scăldată în lumină.
Mă rog, Doamne de Tine,
S-avem ce pune-n masă,
Iar zilele – mai pline
De cântec şi de viaţă.
Mă rog, de Tine Doamne,
Păzeşte-mi copilaşii
Să guste ei din poame
Cu bunii şi urmaşii.
Păzeşte-mi, Doamne, neamul
De răul ce-l apasă
Şi scaldă-l cu lumină
În suflet şi în casă.
Imagini la
http://ro.fotoalbum.eu/mihaicucereavii/a606802/slideshow
http://ro.fotoalbum.eu/mihaicucereavii/a606810/slideshow
luni, 9 mai 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu