joi, 2 iunie 2011

Savantul Ion Borşevici a plecat în Nemurire

Ion Borșevici s-a născut la 21 martie 1929 în comuna Dinăuţi, judeţul Hotin. Fost rector al Institutului Pedagogic "A. Russo" din Bălţi (1967-1975) și al Universităţii Pedagogice de Stat "I. Creangă" din Chișinău (1975-1992), membru al Consiliului Prezidenţial, Director al Cabinetului şi consilier Principal al Preşedintelui Republicii Moldova (1990-1993), ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al RM în Ucraina (1993-1994). În calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare (1988-1989), a lucrat alături de un grup de lingvişti şi jurişti la elaborarea legislaţiei lingvistice, în contextul revenirii limbii de stat la grafia latină, precum şi la Nomenclatorul limbilor vorbite pe teritoriul republicii.

Acad. Ion Borşevici, una din personaltăţile de vază ale renaşterii naţionale, a fost petrecut pe ultimul drum din sala de festivităţi a Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chişinău. Aici au venit să-şi ia rămas bun de la răposat rude, colegi, prieteni, discipoli, personaltăţi notorii din republică. La ceremonia funerară au venit cu coroane de flori ex-preşedinţii Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, preşedintele interimar al republicii, deputaţii primului parlament.

La mitingul de doliu au luat cuvântul mai multe personalităţi, printre care Mircea Snegur, ex-preşedinte al Republicii Moldova, poetul şi dseputatul Ion Hadârcă, recrorul Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă" Nicolae Chicuș şi ex-rectorul Ion Guţu, rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova Andrei Galben, rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi Gheorghe Popa, care au apreciat la justa valoare activitatea pedagogului, savantului şi omului politic, menţionând modestia, înţelepciunea şi omenia Domniei Sale, iar deputata primului legislativ Ludmila Scalnâi, a venit cu propunerea ca strada unde a locuit Ion Borşevici să-i poarte numele…

Petrecut cu durere în suflet pe ultimul drum de cei care l-au cunoscut, cel care a purtat numele Ion Borşevici a fost înhumat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Niciun comentariu: