duminică, 10 noiembrie 2013

Orice om este o enigmă...



Selena Silver (Elena Bideac) s-a născut în anul 1963 în s. Iliciovca, r-nul Floreşti, R. Moldova. La vârsta de 44 de ani, după o călătorie de 5 săptămâni prin India, fiind în căutarea unor noi tehnici de masaj curativ, reîntorcându-se acasă, peste două zile şi-a descoperit vocaţia, care a venit pe neaşteptate  şi a fost pentru ea un şoc – a fost cuprinsă de o puternică dorinţă de a picta şi a scrie. De atunci au trecut 6 ani de zile şi  viaţa i s-a schimbat radical.

La ora actuală pictoriţa are în portofoliul său  peste 200 de tablouri executate în ulei pe pânză, iar pe glaspapir – 40. Mereu a fost susţinută şi îndrumată de pictorul Victor Ursu, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, conducătorul Studioului de dezvoltare a talentelor.  În anii 2011-2013 şi-a expus lucrările sale la câteva expoziţii colective şi personale din republică. De asemenea, tablourile ei au ajuns să fie prezente şi în diverse colecţii particulare atât din ţară, cât şi de peste hotare.

 Afară de aceasta, în colaborare cu parapsihologul Tudor Pruteanu a scris 5 cărţi de poveşti filozofice pentru copii:„Poveştile fionilor”,„Zahamaziz”, „Labandra”, „Saxon”  şi „Străvechiul Sion”. Prima din ele a văzut lumina tiparului şi i s-a acordat locul II la o expoziţie internaţională de carte.


                                      *   *   *

„Orice om este o enigmă...” - sub acest generic, în incinta Departamentului Relaţii Interetnice din Chişinău, a fost inaugurată Expoziţia personală a pictoriţei şi scriitoarei Selena Silver, care a rotunjit frumoasa vârstă de 50 de ani. Expoziţia include 55 de tablouri executate în ulei pe pânză şi va dura până pe data de 21 noiembrie curent. 
Iată unele denumiri ale tablourilor expuse: „Octava Universului”, „Anotimpuri”, „Portul liniştit”, „Adevărul”, „Libertate”,  „Melodia mea”, „Tangou”,  „Bună dimineaţa, mamă!”, „Fericire” ş.a.  



La vernisaj au venit să susţină jubiliarul colegi de breaslă, prieteni, membri ai familiei (soţul Anatol, fiica Apolinaria, fratele Alexandru),  vizitatori şi admiratori ai artei, aducându-i în dar buchete şi coşuri de flori.
La deschiderea manifestării culturale, violonista Elena Covalciuc a interpretat cu deosebită iscusinţă piesa lui Gabriel Fauré „Deşteptarea”.
 
În continuare, rând pe rând, au luat cuvântul vorbitorii: Victor Ursu, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, conducătorul Studioului de dezvoltare a talentelor, Victoria Rocaciuc, critic de arte, plastician, Tatiana Şapovalov, directorul Centrului de consultanţă şi imagine, Marcel Cuşnir, administratorul Centrului de instruire şi producţie, Petru Gheţoi, pictor, ş.a., care au felicitat sărbătorita cu ocazia jubileului şi au apreciat creaţia omagiatei la justa valoare.

Publicăm mai jos câteva spicuiri din cuvântările vorbitorilor:

Victor Ursu:

-      Selena Silver, autoarea acestei impunătoare colecţii de pictură a depus ani la rând o muncă asiduă pentru a ne bucura astăzi cu pânzele sale filozofice şi cu o aleasă gamă cromatică a lor. Lucrările ei nu vin din atelier, ci dintr-o lume ideală, din interiorul sufletului ca un impuls, bucurând ochiul vizitatorului.
Felicitări!


Victoria Rocaciuc:

-      Selena este o personalitate rafinată, enigmatică, cu o poziţie matură şi bine definită. Creaţiile sale sunt expresive, parcă ar veni din altă lume, din adâncurile Cosmosului.
La mai mult şi la mai mare!

Petru Gheţoi:

-      Eu sunt un pictor realist, iar Selena creează tablouri neobişnuite, în culori vii, care izvorăsc din viziunea interioară a sufletului ei. Dânsa pictează nu numai tablouri, dar scrie şi poveşti. I-am ilustrat cartea „Poveştile fionilor”, apărută la editura „Lumina”,  2011, 80  pag., care a obţinut diploma de gradul II  la ediţia a VII-a a expoziţiei internaţionale „Cartea – calea de colaborare şi edificare”, la nominalizarea „Carte pentru copii”. Expoziţia a avut loc anul trecut în capitala Turkmenistanului – or. Aşhabad. Ea a întrunit 128 de participanţi din 17 ţări, inclusiv Austria, Germania, SUA, Marea Britanie, Polonia, România, Ungaria, ţările CSI. Republica Moldova a participat la acest eveniment în premieră. Iar anul curent  la o astfel de expoziţie care a avut loc la 6 septembrie  în or. Moscova, cartea aceasta a obţinut locul III.
Felicitări! 

Marcel Cuşnir:

-      Am avut fericirea să studiez împreună  cu Selena şi azi o văd pe ea înaripată, iar lucrările ei sunt în unison cu lumina divină, cu cele 7 culori ale Curcubeului - punte de  legătură dintre Cer şi Pământ. Tablourile ei transmit vizitatorilor o informaţie de o mare încărcătură spirituală. Acest fapt mă bucură.
Succes în continuare!

Tatiana Şapovalov:

-      Astăzi este o zi deosebită pentru noi, deoarece avem ocazia să admirăm creaţia unei femei neobişnuite, mamă a doi copii, care se numeşte Selena şi care emană o  inepuizabilă energie pozitivă. Îi mulţumesc sorţii că am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu ea. Picturile ei sunt aidoma unor chei date de Sus pentru a deschide sufletele oamenilor. Sper că aceste tablouri  vor influenţa cu energia lor pozitivă asupra vizitatorilor expoziţiei şi în final vor contribui  la o mai bună înţelegere între toate comunităţile etnice din republica noastră.
Să Vă dea Domnul şi în continuare multă sănătate şi inspiraţie în munca Dvs. creatoare! 

La finele manifestării omagiata a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi cuvintele frumoase rostite la adresa ei la acest vernisaj neordinar şi a acordat doritorilor autografe pe volumul menţionat de poveşti.

Mihai Cucereavii

Mai multe imagini la

Niciun comentariu: